Maustamattomat viinat
- maustamatoon viina= vodka
- Vodkien ja viinojen maku on usein neutraali ja kuiva. Makuun vaikuttavat pääraaka-aine ja valmistuksessa syntyneet aromit.
- Vodkaa valmistetaan nykyään yleensä viljasta, mutta sitä voidaan tislata muistakin tärkkelystä sisältävistä aineksista, esimerkiksi perunasta, maissista tai sokerijuurikkaasta.
- Suurimmat vodkan valmistusmaat ovat mm Venäjä, Puola, Suomi, Yhdysvallat, Kanada ja Ruotsi.
- Vodkan valmistus aloitetaan liottamalla vilja veteen ja antamalla sen käydä. Tämän jälkeen prosessin tuote tislataan valmistustavasta riippuen esimerkiksi kolmeen kertaan. Tislaus hävittää aineesta epätoivotut epäpuhtaudet, kuten metanolin. Tislauksen jälkeen tisle laimennetaan veteen, jolloin saadaan 32–47 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävä nestettä. Lopuksi neste suodatetaan aktivoidun puuhiilisuodattimen läpi, and tadaa it`s vodka!
- Maustamattomat viinat valmistetaan kolonnitislauksella
- Esimerkkejä suosituista vodkista: Smirnoff vodka, Finlandia vodka, Stolichnaya vodka, Koskenkorva (vaikka käytännössä ei ole vodka koska on maustettu hieman sokerilla) ja Absolut Vodka.
- Monikäyttöiset vodkat ja viinat tarjoillaan drinkkisekoituksissa tai jääkylmänä snapsina.
Esim. Vodkamartini
3cl Vodkaa
1cl Kuiva vermutti
Laita ravistimeen jäitä, lisää ainekset ja hämmennä. Siivilöi juoma cocktaillasiin ja lisää lasiin hammastikkuun kiinnitetty oliivi.

Ginit
- Gini on kirkasta, vanhentamatonta alkoholia,
jolle on ominaista katajanmarjainen maku. Giniä
valmistetaan tislaamalla ja valmistusprosessi on
hyvin samankaltainen kuin mm. vodkalla.
Alkoholi tislataan mahdollisimman puhtaan ja
neutraalin makuiseksi. Tisleen raaka-aineina
käytetään pääasiassa erilaisia viljalajikkeita,
mutta sitä voidaan valmistaa mistä tahansa
käymiskelpoisesta aineesta.
- Elikkäs siis gini on valmistetty myös kolonnitislauksella.
- Ginit on maustettu mm. katajanmarjoilla, korianterilla ja angelikanjuurella, katajanmarjat antavat ginille sen tunnistettavan ominaismaun
- Erittäin tunnettu gini on Beefeater London Dry Gin
- Tarjoillaan snapsina tai juomasekoituksissa.
Gin & Tonic
4cl Giniä
12cl Tonic-vettä
Täytä lasi puolilleen jäitä, lisää gini ja pidennä tonic-vedellä. Purista joukkoon muutaman limeviipaleen mehut ja pudota viipaleet lasiin koristeeksi. Tarjoile, niin halutessasi, pillin kera.
Akvaviitit
- Akvaviitti on pohjoismainen maustettu viina, joka on valmistettu yleensä perunasta tai viljasta. Sen alkoholipitoisuus on tyypillisesti 40–45 prosenttia ja se voi olla väriltään kullankeltaista tai kirkasta.
- Akvaviitin pääasiallinen mauste on kumina, mutta sen lisäksi siinä voi olla muun muassa anista, fenkolia, kardemummaa, vaniljaa, korianteria, sitruunan kuorta ja lakritsia.
- Muun muassa Norjassa ja Tanskassa akvaviittia nautitaan etenkin joulun aikaan.
- Akvaviittikin valmistetaan kolonnitislausmenetelmällä
- Akvaviitteja kypsytellään tammitynnyrissä useamman kuukauden ajan. Vähimmäisaika riippuu tynnyrin k
- oosta, eli mitä suurempi tynnyri, sitä pidempään. Hienommat akvaviitit saavat tuplakypsytyksen eli niitä kypsytetään kahdessa erilaisessa tynnyrissä.
- Akvaviitti saattaa myös seilata maailman merillä kypsytysvaiheessa. Jos norjalaisen akvaviittipullon kyljessä lukee "linjeakevitt" tai "linie", se tarkoittaa, että kyseinen juoma on käynyt laivalla päiväntasaajan toisella puolella. Perinteisesti tammitynnyrit seilaavat Australiaan ja takaisin, ja tämä tapa keksittiin kuinkas muuten kuin vahingossa 1800-luvun alussa.
Merenkäynnin aiheuttama jatkuva liike, korkea ilmankosteus ja lämpötilanvaihtelut kiihdyttävät juoman kypsymistä. Sama saataisiin todennäköisesti aikaiseksi myös varastossa liikuttelemalla tynnyreitä koneellisesti ja vaihtelemalla kosteutta ja lämpötilaa, mutta tammitynnyrit akvaviittilasteineen seilaavat edelleen maailman meriä.
Anisviinat
- Anisviinat ovat aniksella maustettuja viinoja, joita valmistetaan erityisesti Välimeren maissa.
- Ranskassa anisviina tunnetaan nimellä pastis, Kreikassa nimellä Ouzo ja Turkissa nimellä raki.
- Näille kaikille yleistä on että juoma tarjoillaan sekoitettuna veteen, jolloin se muuttuu valkoiseksi ja läpikuultamattomaksi. Syynä on anisöljyn veteen liukenemattoman ainesosan anetolin sakeneminen.
- Valmistetaan kolonnitislauksella
Grappa
Grappa on viinin puristusjäämistä tislattu italialainen viina.
Sen alkoholipitoisuus on 37,5–60 prosenttia.
Yleensä grappa valmistetaan viinin tekemisessä yli jäävistä viinirypäleen osista, pääosin viinirypäleen kuorista, mutta mukana on myös siemeniä ja muita rypäletertuissa olevia osia.
Grappan maku riippuu viinirypäleiden laadusta ja tyypistä. Monet valmistajat lisäävät viinaan hedelmäsokeria miedontaakseen ja makeuttaakseen seosta Amerikan markkinoille.
Grappaa voidaan sanoa aromikkaaksi grapaksi, jos se on valmistettu aromikkaista rypäleistä
Grappa on pääasiassa jälkiruokajuoma.
Viinirypäleiden kuoret ja muut osat tuodaan käytettynä panimoon tai käytetään panimossa. Käymisen jälkeen käynyt materiaali kuumennetaan keittimessä, tislataan kahteen kertaan ja jäähdytetään.
Tuloksena on 75-prosenttinen grappa. Tämän jälkeen se laimennetaan vedellä ja jatkokäsitellään.
Grappa jaetaan kahteen luokkaan valmistusajankohdan ja -tavan perusteella: Teollinen grappa ja Boutique grappa
Teollisen grapan tunnusmerkkejä ovat jatkuva tuotanto, suuret raaka-ainevarastot ja tehokkaat tislausmenetelmät.
Boutique grapan tunnusmerkkejä ovat tuotantoajankohta, perinteiset tislausmenetelmät, tuoreet raaka-aineet ja pehmeä tislaus. Boutique grappa on maultaan täyteläisempi kuin teollisesti tuotettu.
Grappa tislataan joko pannutislauslaitteella, joka on melko vaikeasti hallittavissa, tai kolonnitislauksen avulla, joka on helpompi ja tavallisempi menetelmä, mutta tulos ei ole yhtä "luonteikas".
Paras grappa syntyy tummista rypäleistä.
Tuorein menetelmä on grapan valmistaminen viinistä, jolloin juomasta puuttuu pontikkainen maku.