- Nämä rommit ovat usein tehty sokeriruo’osta puristetusta nesteestä. Eli periaatteessa sokerista tehtyä pirtua.
- Nämä rommit ovatkin usein ikäännyttämättömiä tai lyhytkestoisesti ikäännytetyjä.Näiden rommien laatu/maku vaihtelevatkin hyvin paljon. Näihin rommeihin lisätään yleensä mausteita ja väri saadaan poltetusta sokerista.
- Nämä rommit nautiskellaan yleensä lämpimissä juomissa tai juomasekoituksissa. Hyvin harva tämän kategorian rommi soveltuu nautittavaksi sellaisenaan.
- Tummia rommeja ovat esimerkiksi Bacardi Black, Rhum Negrita, Captain Morgan Black Label ja Rhum Pecoul.
- Tummat rommit ovat kypsän hedelmäisiä. Niissä on tammisen mausteisia ja toffeisia makuja.
- Vaaleat rommit (Blanco) ovat rommeja, joita ei välttämättä ole tislauksen jälkeen ikäännytetty. Monia vaaleita rommeja kuitenkin ikäännytetään muuan muassa tietyn makuprofiilin aikaansaamiseksi. Vaaleita rommeja käytetään lähinnä drinkkien pohjana. Mojito, Daiquiri, Mai Tai ja Cuba Libre ovat esimerkkejä tunnetuimmista rommidrinkeistä. Vaaleita rommeja ovat esimerkiksi Bacardi Superior, Havana Club ja Ron Cabana Blanco.
- Kultaiset rommit, ns. regular-rommit, on ikäännytetty lyhyen aikaa ja mahdollisesti värjätty väriaineella. Niitä voi nauttia esimerkiksi kuumissa rommijuomissa, kuten rommitoteissa.
- Premium rommit ovat pitkäkestoisesti ikäännytettyjä rommeja. Premium rommin ja tavallisen tumman rommin ero on ikäännytyksessä ja hinnassa. Premium rommin erottaa tavallisesta tummasta rommista, etiketin luvusta esimerkiksi neljä vuotta (4 Años). Premium rommeja ovat esimerkiksi nicaragualainen Flor de Caña Grand Reserve, Cruzan Estate Diamon 5 YO, Bacardi 8 ja Havana Club Añejo 7 Años.
- Superpremium-rommit ovat rommien aatelia. Näitä rommeja on usein ikäännytetty hyvin pitkään. Nämä rommit on tarkoitus nauttia sellaisenaan aromilasista. Super premium rommeja ovat esimerkiksi El Dorado 21 Years Old Rum ja Ron Zacapa Centenario 23 anos.
- Rommina myydään myös pirtusta, vedestä sekä väri- ja makuaineista tehtyjä sekoituksia. Näiden ulkonäkö ja maku muistuttavat rommia, mutta niiden valmistustapa eroaa täysin perinteisestä rommista. Myös joihinkin "oikeisiin" rommeihin (varsinkin halvempiin) lisätään keinotekoisia väri- ja makuaineita. Rommin alkoholipitoisuus on tyypillisesti noin 40 tilavuusprosenttia, mutta erityisväkevissä rommeissa se voi olla yli 70.
- Rommin valmistus alkoi eurooppalaisten viedessä Karibian merelle sokeriruo'on, missä se kasvoi erityisen hyvin. Karibian meren saarilla aloitettiin sokerin valmistus, ja huomattiin, että valmistuksessa jäljelle jäänyt melassi saatiin käymään. Käynyt melassi tislattiin ja tuloksena saatiin rommia. Nimi rommi tuli sanasta rumballion, mikä tarkoittaa 'elämöintiä' tai 'meteliä'.
- Tislauksen jälkeen rommi on tulisen ja raa'an makuista, minkä vuoksi
useimmiten rommi ikäännytetään, jolloin sen maku muuttuu pehmeämmäksi ja
hienommaksi. Nykyään rommi ikäännytetään useimmiten tammitynnyreissä.
Ikäännyttäminen voi viedä yhdestä kolmeenkymmeneen vuotta tai jopa
kauemmin. Ikäännyttämisen aikana rommista tulee ensin kullanväristä ja
myöhemmin tummemman ruskeata.
- Vaaleat rommit ovat rommeja, joita ei ole tislauksen jälkeen ikäännytetty ollenkaan. Näitä käytetään lähinnä drinkkien pohjana.
Suositus ainesuhteiksi:
- 4 cl rommia
- 1-2 cl puristettu sitruuna/limemehua
- pidentäjänä cola-juoma
Valmistustapa: rakennetaan
Lasi: collins
Koriste: sitruuna/lime lohko
Lisätietoja:Kuuban itsenäisyyssodassa "vahingossa" syntynyt juoma.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti