Kaikista maailmalla myytävistä viskeistä lähes puolet on skotlantilaisia. Suosituin niistä on blended-viski, joka on kahden eri viskityypin (jyvä- ja mallasviskin) sekoitus.
Maultaan ne ovat kevyitä, hedelmäisiä ja joskus tammisia.
Toinen skotlantilainen viskityyppi on skotlantilaiset mallasviskit
Ne tehdään mallasohrasta. Single malt -viskit ovat yhden tislaamon
tekemistä viskieristä sekoitettuja viskejä. Mallasviskit ovat
voimakkaita ja joskus savuisia maultaan.
Mallasviskissä ohra mallastetaan eli kuivataan turvesavussa jolloin viskiin tulee savun maku.
Skotlannissa valmistetaan myös jyväviskiä, joka valmistetaan vehnästä, ohrasta ja maissista.
Kaikki skottlilainen viski ikääntyy tammitynnyrissä väh. kolme vuotta, jos se ei ole ikääntynyt se ei ansaitse viski nimeä.
Skontlannissa käytetään vieläkin pannutislausta.
Nautitaan sellaisenaan, jäillä tai soodalla yms.
Irlantilainen viski
Irlantilainen viski valmistetaan sekä mallastetusta että mallastamattomasta ohrasta ja viljasta.
Erona skotlantilaiseen viskiin on se, että kuivattaessa vilja ei ole ollenkaan tekemisissä savun kanssa, vaan se on erillisessä sammioissa, joissa kuivaminen tapahtuu.
Irlannissa viski tislataan yleensä kolme kertaa, kun taas skotlantilaiset tislataan normaalisti vain kahdesti. Kolmas tislauskerta tekee viskistä pehmeämmän.
Irlannissa mallastuksen yhteydessä ei viljaa yleensä kuivata polttoturveuunissa, joten sikäläisiä viskejä ei tunnista savunmausta.
Irlantilaisen viskin kypsyttämisaika on sama kun skotlantilaisilla, eli kolme vuotta tammitynnyrissä.
Irlannissa tehdään nykyään kolonnitislattua viljaviskiä ja Bushmillin tislaamolla pannutislattua mallasviskiä, joita sitten blendataan.
Yksi maailman suosituimmista irlantilaisviskeistä on Jameson.
Viskin voi nauttia sellaisenaan, jäillä, soodalla ginger alella tai colalla.
Suosituin drinkki johon irlantilaista viskiä käytetään on Irish Coffee.
Amerikkalainen viski
Käyneistä ruis ja maissimäskeistä kolonnitislauksella tislattuja viljaviinoja.
Kypsytetty tammiastiopissa väh. 2 vuotta, näin valmistetuista tisleistä saa käyttää etiketissä sanaa Straight Whiskey
Se on tislattava viljamäskistä, tisleen alkoholipitoisuus on oltava alle 95%.
Tisle on kypsytettävä tammiastioissa (paitsi corn viski)
Jos 51% on ruista viskiä voi kutsua ruisviskiksi
Bourbonviski- nimitystä voi käyttää jos raaka-aineesta 51% on maissia ja viski on kypsytetty sisältä poltetuissa tammitynnyreissä.
Yksi tunnetuimmista amerikkalaisista viskeistä on Jack Daniel`s
Jack Daniel’s on perinteistä yhdysvaltalaista maissiviskiä ja se
tunnetaan erittäin terävästä ja erottuvasta maustaan, joka eroaa
suuresti perinteisistä skottiviskeistä
Jotkut pitävät
Tennessee-viskeihin kuuluvaa Jack Daniel’sia virheellisesti bourbonina.
Jack Daniel’s valmistaa Jack & Colana tunnettua valmista
viskikolaa sekä Jack Daniel’s Tennessee Goldia ja lukemattomia muita
juomasekoituksia.
Jack Daniel`s viskin maussa voit tunnistaa miedon savuisuuden,kevyen banaanin maun, mausteíta, hennon vaniljaisuuden.
Tällä hetkellä alkossa maksaa pullo Jack Daniel`s Old No. 7 viskiä 33.40€
Kanadalainen viski
Useimmat kanadalaiset viskit ovat blend (sekoite) viskejä, jotka
sisältävät montaa eri viljalajia.
Suurin osa viskeistä sisältää maissia
ja siksi ne ovat tyypillisesti kevyempiä ja tasaisempia kuin muut
viskilajit.
Useita satoja vuosia sitten, kun kanadalaiset tislaajat
alkoivat lisäämään pieniä määriä erittäin aromikasta ruisviljaa niin
ihmiset alkoivat vaatia tätä uuden makuista ruiksella maustettua viskiä,
ja siihen viskityyppiin viitataan yksinkertaisesti rye (ruis).
Nykyään,
kuten kahden viime vuosisadan aikana ruisviski ja kanadalainen viski
viittaavat täsmälleen samaan tuoteeseen
Yksi tunnetuimmista kanadalaisista viskeistä on Fireball , sen raaka-aineet ovat Kanadalainen viski, kaneli ja sokeri.
Fireball on kellanruskea, keskitäyteläinen, kanelinen, tulisen mausteinen.
Tällä hetkella alkossa pullo Fireballia maksaa 17,99€
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti