Ranskassa määräalueella viinistä tislattu rypäleviina.
Ne ovat alkuperämerkittyjä ja tulevat Länsi-Ranskasta Cognacin alueelta.
Konjakki on brandyn alalaji. Se on nimetty Cognacin kaupungin mukaan.
Konjakki-sana on suojattu maantieteellisenä merkintänä, ja sitä voivat käyttää vain Cognacin alueen tuottajat.
Konjakki valmistetaan tekemällä mehua valkoisista viinirypäleistä. Mehuun käytetään 95-prosenttisesti Ugni blanc -rypäleitä, mutta myös Folle blanchea ja Colombardia
käytetään usein. Rypäleet poimitaan lokakuun ja marraskuun aikana, ja
ne puristetaan välittömästi joko perinteisillä lautaspuristimilla tai
nykyaikaisilla paineilmapuristimilla.
Puristamisen jälkeen mehu
laitetaan käymisastioihin. Käymisvaiheessa viiniin ei saa lisätä
sokeria, eikä myöskään rikkidioksidia käytetä. Käyminen
kestää kolme viikkoa, minkä jälkeen viini on noin 8–9-prosenttista ja
hapanta. Yhteen konjakkilitraan tarvitaan yhdeksän litraa viiniä.
Viini tislataan
välittömästi käymisen jälkeen, ja tislaus on ohi maaliskuun 31. päivään
mennessä. Konjakki tislataan kahdesti, toisin kuin useimmat muut
brandyt: ensimmäisen tislauksen jälkeen se on noin 30-prosenttista
alkoholia ja toisen tislauksen jälkeen 72-prosenttista. Viini
esilämmitetään nykyisin ennen tislausta. Tislaus on lain mukaan
suoritettava kuparipannuissa.
Tislaamisen jälkeen syntynyttä raakaa konjakkia kutsutaan ”elämänvedeksi”.
Eau-de-vie on väritöntä, ja sen alkoholipitoisuus on noin 72
tilavuusprosenttia. Se laitetaan tammitynnyreihin kypsymään vähintään
kahdesta vuodesta jopa yli 50 vuoteen. Tammitynnyreihin käytettävän tammen
pitää lain mukaan olla vähintään 50-vuotiasta. Uusia
tynnyreitä käytetään nuoren konjakin varastointiin kuuden kuukauden ajan
ennen sen siirtämistä vanhempiin tynnyreihin.
Tammitynnyristä liukenee
juomaan erilaisia aromiaineita, kuten tanniinia ja ligniiniä,
ja konjakki saa tammitynnyristä myös rusehtavan värinsä. Tynnyreissä
olevasta nesteestä haihtuu vuosien kuluessa 3–6 prosenttia, mistä
alkoholia on 0,4–0,5 prosenttiyksikköä. Haihtunutta osaa kutsutaan
”enkelten osuudeksi”. Se korvataan tynnyreissä vuosittain tuoreemmalla
konjakilla.
Konjakkeihin sekoitetaan useita eri tisleitä eri vuosikerroilta ja tuotantoalueilta. Tavallisessa VS-konjakissa
voi olla 40 eri tislettä ja joissain konjakeissa jopa 200. Valmis
konjakki laimennetaan vähitellen 40-prosenttiseksi lisäämällä tislattua vettä
tai laimeaa brandya. Jotkut tuottajat värjäävät konjakin lopuksi
karamellisoidulla sokerilla tai maustavat sitä sokerisiirapilla.
Konjakilla on kolme kypsytysajan mukaista laatuluokkaa:
VS(Very Special) tai ✯✯✯, nuorinta elämänvesierää kypsytetty vähintään kaksi vuotta.
VSOP(Very Superior Old Pale), nuorinta elämänvesierää kypsytetty vähintään neljä vuotta.
XO(Extra Old), nuorinta elämänvesierää kypsytetty vähintään kuusi vuotta mutta keskimäärin lähes 20 vuotta.
Konjakki nautitaan avecina long drinkkinä tai cocktailina.
Useasti aromilasista
Armanjakki
Viinitisle, jota valmistetaan Armagnacin alueella Ranskassa.
Armanjakki on tuotenimisuojattu samoin kuin esimerkiksi konjakki ja samppanja.
Sen valmistuksessa käytetään samoja rypälelajikkeita kuin konjakin
teossa (mutta päärypäleistä Folle Blanche on paikallisesti nimetty
Piquepoultiksi), mutta ne tulevat vain kolmelta viini-alueelta, jotka
ovat tärkeysjärjestyksessä Bas Armagnac, Ténarèze ja Haut Armagnac.
Tärkein ero konjakkiin verrattuna on se, että armanjakki tislataan
jatkuvalla tislauksella eräänlaisessa kolonnitislauslaitteessa. Sen
tisle ei ole kovin väkevää, noin 55–60 prosenttista.
Konjakin tisle on
noin 70-prosenttista. Tällä tavalla lopputulos on pyöreämpi ja
runsasmakuisempi.
Kypsytetyn armanjakin alkoholipitoisuus on 40 prosenttia.
Armanjakkiin pätevät suunnilleen samat laatumääreet (VS, VSOP,
XO) kuin konjakkiin, mutta armanjakkia kypsytetään usein pidempään kuin
vastaavia konjakkilaatuja. Armanjakista esiintyy myös
vuosikertapullotuksia, mikä on harvinaista väkevien alkoholijuomien
kohdalla.
Armanjakin kypsytys tapahtuu tammitynnyreissä.
Tynnyrit on yleisimmin valmistettu läheisen Monlezun-metsien tammesta, joka on tummaa, mehukkaan onttoa puuainesta.
Nautitaan hyvin jäähdytettynä tai jääpalan kera aperitiiviksi.
Esimerkiksi valitsin Baron de Castelneau 50 Years Old 1963 alkosta, ja tällätuotteella hintaa kyllä löytyy 170,40€
Torres 10 Gran Reserva Imperial Brandy
Hinta: 23.90€
Kahvinruskea, keskitäyteläinen, melko iäkäs, lämmin, hedelmäinen, kevyen luumuinen, suklainen, mausteinen, hennon mokkainen
Tarjoillaan huoneenlämpöisenä yleensä avecina eli kahvin kanssa tai sellaisenaan aterian jälkeen.
Espanjassa pitkään kypsytetty, yli 3 vuotta sekä lisäksi pari vuotta pullossa.
Hei Sara! Nämä, mitkä olet tehnyt huolellisesti. Koeta vielä tehdä huomenna Rommit, niin olet väkevien suhteen aikataulussa. Sitten vielä pitäisi tehdä niistä juomasekoituksista omat osiot eli esitellä juomasekoitusten valmistustavat ja esitellä yksi drinkki kaikista Before Dinner, All Day ja After Dinner -drinkkien alaryhmistä. Tsemppiä! LAura
Hei Sara! Nämä, mitkä olet tehnyt huolellisesti. Koeta vielä tehdä huomenna Rommit, niin olet väkevien suhteen aikataulussa. Sitten vielä pitäisi tehdä niistä juomasekoituksista omat osiot eli esitellä juomasekoitusten valmistustavat ja esitellä yksi drinkki kaikista Before Dinner, All Day ja After Dinner -drinkkien alaryhmistä. Tsemppiä! LAura
VastaaPoista