Maustamattomat viinat
- maustamatoon viina= vodka
- Vodkien ja viinojen maku on usein neutraali ja kuiva. Makuun vaikuttavat pääraaka-aine ja valmistuksessa syntyneet aromit.
- Vodkaa valmistetaan nykyään yleensä viljasta, mutta sitä voidaan tislata muistakin tärkkelystä sisältävistä aineksista, esimerkiksi perunasta, maissista tai sokerijuurikkaasta.
- Suurimmat vodkan valmistusmaat ovat mm Venäjä, Puola, Suomi, Yhdysvallat, Kanada ja Ruotsi.
- Vodkan valmistus aloitetaan liottamalla vilja veteen ja antamalla sen käydä. Tämän jälkeen prosessin tuote tislataan valmistustavasta riippuen esimerkiksi kolmeen kertaan. Tislaus hävittää aineesta epätoivotut epäpuhtaudet, kuten metanolin. Tislauksen jälkeen tisle laimennetaan veteen, jolloin saadaan 32–47 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävä nestettä. Lopuksi neste suodatetaan aktivoidun puuhiilisuodattimen läpi, and tadaa it`s vodka!
- Maustamattomat viinat valmistetaan kolonnitislauksella
- Esimerkkejä suosituista vodkista: Smirnoff vodka, Finlandia vodka, Stolichnaya vodka, Koskenkorva (vaikka käytännössä ei ole vodka koska on maustettu hieman sokerilla) ja Absolut Vodka.
- Monikäyttöiset vodkat ja viinat tarjoillaan drinkkisekoituksissa tai jääkylmänä snapsina.
3cl Vodkaa
1cl Kuiva vermutti
Laita ravistimeen jäitä, lisää ainekset ja hämmennä. Siivilöi juoma cocktaillasiin ja lisää lasiin hammastikkuun kiinnitetty oliivi.
Ginit
- Gini on kirkasta, vanhentamatonta alkoholia, jolle on ominaista katajanmarjainen maku. Giniä valmistetaan tislaamalla ja valmistusprosessi on hyvin samankaltainen kuin mm. vodkalla. Alkoholi tislataan mahdollisimman puhtaan ja neutraalin makuiseksi. Tisleen raaka-aineina käytetään pääasiassa erilaisia viljalajikkeita, mutta sitä voidaan valmistaa mistä tahansa käymiskelpoisesta aineesta.
- Elikkäs siis gini on valmistetty myös kolonnitislauksella.
- Ginit on maustettu mm. katajanmarjoilla, korianterilla ja angelikanjuurella, katajanmarjat antavat ginille sen tunnistettavan ominaismaun
- Erittäin tunnettu gini on Beefeater London Dry Gin
- Tarjoillaan snapsina tai juomasekoituksissa.
4cl Giniä
12cl Tonic-vettä
Täytä lasi puolilleen jäitä, lisää gini ja pidennä tonic-vedellä. Purista joukkoon muutaman limeviipaleen mehut ja pudota viipaleet lasiin koristeeksi. Tarjoile, niin halutessasi, pillin kera.
Akvaviitit
Akvaviitit
- Akvaviitti on pohjoismainen maustettu viina, joka on valmistettu yleensä perunasta tai viljasta. Sen alkoholipitoisuus on tyypillisesti 40–45 prosenttia ja se voi olla väriltään kullankeltaista tai kirkasta.
- Akvaviitin pääasiallinen mauste on kumina, mutta sen lisäksi siinä voi olla muun muassa anista, fenkolia, kardemummaa, vaniljaa, korianteria, sitruunan kuorta ja lakritsia.
- Muun muassa Norjassa ja Tanskassa akvaviittia nautitaan etenkin joulun aikaan.
- Akvaviittikin valmistetaan kolonnitislausmenetelmällä
- Akvaviitteja kypsytellään tammitynnyrissä useamman kuukauden ajan. Vähimmäisaika riippuu tynnyrin k
- oosta, eli mitä suurempi tynnyri, sitä pidempään. Hienommat akvaviitit saavat tuplakypsytyksen eli niitä kypsytetään kahdessa erilaisessa tynnyrissä.
- Akvaviitti saattaa myös seilata maailman merillä kypsytysvaiheessa. Jos norjalaisen akvaviittipullon kyljessä lukee "linjeakevitt" tai "linie", se tarkoittaa, että kyseinen juoma on käynyt laivalla päiväntasaajan toisella puolella. Perinteisesti tammitynnyrit seilaavat Australiaan ja takaisin, ja tämä tapa keksittiin kuinkas muuten kuin vahingossa 1800-luvun alussa.
Anisviinat
- Anisviinat ovat aniksella maustettuja viinoja, joita valmistetaan erityisesti Välimeren maissa.
- Ranskassa anisviina tunnetaan nimellä pastis, Kreikassa nimellä Ouzo ja Turkissa nimellä raki.
- Näille kaikille yleistä on että juoma tarjoillaan sekoitettuna veteen, jolloin se muuttuu valkoiseksi ja läpikuultamattomaksi. Syynä on anisöljyn veteen liukenemattoman ainesosan anetolin sakeneminen.
- Valmistetaan kolonnitislauksella
Grappa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti